• The MET Hotel Thessaloniki
  • 48, 26 Oktovriou Street, Thessaloniki, 54627, Greece

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος συμμετεχόντων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 11ου Thessaloniki Tax Forum.

Με τον επίκαιρο τίτλο «Φορολογία και Οικονομική Ανάπτυξη με κλειδί την ψηφιακή ωριμότητα» στο επίκεντρο του 11ου Thessaloniki Tax Forum, αναλύθηκαν όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν σήμερα την πραγματική οικονομία. Σ’ ένα συνεδριακό περιβάλλον γόνιμου προβληματισμού και εποικοδομητικού διαλόγου, το Forum φιλοξένησε  εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας, εμπειρογνώμονες, στελέχη της πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας της χώρας και στελέχη επιχειρήσεων.

Το συνέδριο άνοιξε με τον χαιρετισμό του Αντιπροέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Βασίλη Καφάτου, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης και των φορολογικών αρχών της Ελλάδας θα βελτιώσει την αποδοτικότητα του δημοσίου, εξοικονομώντας παράλληλα χρόνο και κόστος στις επιχειρήσεις, θα περιορίσει τις δυνατότητες διαφθοράς αυξάνοντας τη διαφάνεια αλλά και την εμπιστοσύνη στους κρατικούς θεσμούς, κυριότερα όμως μπορεί να δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα».

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δήλωσε ότι: “Η χώρα έχει πλέον εξέλθει από μια μακρά και πολυτάραχη μνημονιακή περίοδο που μας κληροδότησε βεβιασμένες φορολογικές πολιτικές με κύριο χαρακτηριστικό την υπερφορολόγηση. Επιχειρήσεις και πολίτες πλέον αποζητούν συνθήκες φορολογικής κανονικότητας, όπου θα εξασφαλίζεται η αποτελεσματική, λειτουργική, δίκαιη και σταθερή φορολογία σε όλη της την έκταση”.

Ο Πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής, του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου Σταύρος Κώστας, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι: «Στη σημερινή συγκυρία, η ελληνική οικονομία απαιτεί την εφαρμογή ενός νέου μείγματος οικονομικής πολιτικής, όχι μόνο με αντιστροφή της υπερφορολόγησης, αλλά και με ευρύτερο ζωντανό όραμα στο μέτωπο της φορολογίας (δομικού λειτουργικού και κυκλικού χαρακτήρα), για τη δημιουργία ενός πιο φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, με δεδομένη την παρατηρούμενη αυξημένη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στο εσωτερικό, στο εξωτερικό αλλά και τις διεθνείς αγορές. Είναι αυτονόητο, ότι στο βαθμό που θα ικανοποιηθεί η προϋπόθεση αυτή, θα εξασφαλιστεί πρόσθετο σημαντικό εφαλτήριο για την απογείωση της οικονομίας».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου από το βήμα του Συνεδρίου τόνισε ότι: «Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θέτουμε τα θεμέλια για την οικονομική αναγέννηση της Ελλάδας» και συνέχισε λέγοντας: «Είμαι σίγουρος ότι η στοχευμένη μείωση της φορολογίας θα οδηγήσει και σε μείωση της φοροδιαφυγής. Το στοιχείο, όμως, που με κάνει ακόμα πιο αισιόδοξο ότι θα αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση είναι ότι από εδώ και στο εξής κάθε συμπατριώτης μας συνειδητοποιεί ότι πλέον οι φόροι που καταβάλλει βασίζονται στην αρχή της ανταποδοτικότητας. Δεν είναι μια «τιμωρία» την οποία επιβάλλει το κράτος, αλλά η εγγύηση της λειτουργίας ενός κανονιστικού πλαισίου στην πατρίδα μας».

Ο Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος,  κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε τον σημαντικό και αναβαθμισμένο ρόλο του Κέντρου Διαλειτουργικότητας Υπηρεσιών, το οποίο επιτρέπει την υλοποίηση σύνθετων υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη και της επιχείρησης.

Ιδιαίτερα αισιόδοξος δήλωσε από το βήμα του 11ου Thessaloniki Tax Forum ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γεώργιος Πιτσιλής καθώς όπως ανέφερε η πορεία των εσόδων μέχρι στιγμής έχει θετικό πρόσημο: «Θετικά και πάνω από τους στόχους έχουν κινηθεί και οι επιστροφές. 3.930.000.000 ευρώ έχουν επιστραφεί και σε πολίτες. Προχωράμε στην ψηφιοποίηση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, το νομοθετικό πλαίσιο είναι έτοιμο, αισιοδοξούμε ότι θα το δούμε ψηφισμένο τις επόμενες ημέρες, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε ανοίξει την εφαρμογή για τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων και παράλληλα εργαζόμαστε εντατικά, ώστε να υιοθετήσουμε ένα σύστημα πληρωμών, όπου οι πληρωμές θα εμφανίζονται άμεσα στον οφειλέτη για να μη χρειάζεται να πάνε οι ενδιαφερόμενοι στην αρμόδια ΔΥΟ για γίνει άμεσα η συναλλαγή. Προχωράμε με πολύ μεγάλη ένταση το τρίπτυχο, ηλεκτρονικά βιβλία, ηλεκτρονική τιμολόγηση, διασύνδεση φορολογικών μηχανισμών με τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσοδών».

PRESENTATIONS

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, Πρόεδρος Φορολογικής Επιτροπής, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΗΤΣΙΟΣ, Επικεφαλής Τμήματος Φορολογικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, ΕΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΕΛΕΚΟΣ, Tax Director, PwC

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ, Senior Manager, Tax Services, Deloitte

ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΟΥΤΣΑ, Senior Associate, Tax & Accounting, Zepos & Yannopoulos

ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΙΟΥΣΙΟΣ, Senior Tax Partner, Grant Thornton

ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ, Γενική Διευθύντρια/Επικεφαλής Φορολογικών & Νομικών Υπηρεσιών, KPMG

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ, Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής, Αντιπρόεδρος, ΣΟΛ Crowe

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝΟΖΑΧΟΣ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Ορθολογισμός Α.Ε.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ, Πρόεδρος, Abeliotis & Associates

ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΛΙΑΓΚΑ, Tax Director, Mazars

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΟΘΟΣ, Εταίρος, Δικηγορική Εταιρία Κυριακίδης Γεωργόπουλος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, Νομικός Σύμβουλος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

More Information

Frosso Paneta, Tel. 210 6993559 ext. 27, f.paneta@amcham.gr

Fani Zourou, Tel. 2310 286453, f.zourou@amcham.gr

Venue Location