Ένα ακόμη επιτυχημένο AmChamGR Youth Talks, το 6ο κατά σειρά, με θέμα Agility beyond the Jargon, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Νοεμβρίου με την υποστήριξη της Vodafone στο The American College of Greece. Την έναρξη της εκδήλωσης ανέλαβε ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηλίας Σπυρτούνιας. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε τους στόχους της συζήτησης με τους νέους οι οποίο είναι η ανίχνευση των τάσεων, η κατανόηση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται, η αντιμετώπιση των προβληματισμών τους και η πρόβλεψη λύσεων. Ο Δρ. Πάνος Βλαχόπουλος, Vice President for Academic Affairs, Deree-The American College of Greece, τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι οι δραστηριότητες εκτός Πανεπιστημίου έχουν μεγάλη αξία και αποτελούν σημαντικό εφόδιο για την μετέπειτα πορεία των νέων. Επίσης, ανέφερε ότι σημαντικά παγκόσμια κινήματα, από το #MeToo μέχρι την ισότητα των φύλων, προήλθαν από νέους, καθώς επίσης οι start-ups προέρχονται κυρίως από την καινοτομία τους.

Η Αργυρώ Μέλλιου, Human Resources Director της Vodafone Ελλάδος, υπογράμμισε πως η εταιρία αποτελεί έναν ευέλικτο οργανισμό, καλύπτοντας διάφορες πτυχές,  προωθώντας τον ανοικτό διάολο με τις νέες γενιές, πρωτοπορώντας σε θέματα ανθρωπίνου δυναμικού.

Η Δρ. Βενετία Κουσία, Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ανέφερε ότι ο πρωταρχικός στόχος είναι να αναλυθεί η έννοια της ευελιξίας (agility), επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της αλλαγής και τον συγχρωτισμό της απασχολησιμότητας με την προσαρμογή. Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι σημαντικό να προωθούμε συνεχώς τη διαφάνεια, να προσαρμοζόμαστε στην τεχνολογία και να προάγουμε τη συνεργασία.

Η Κάτια Σταθάκη CBU Director της Vodafone Ελλάδος, εμβάθυνε στο θέμα της προσωπικής ευελιξίας, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο της προσωπικής επικοινωνίας. Την ανέφερε ως την ικανότητα να ανταποκρίνεσαι σε νέες καταστάσεις με ευελιξία και ευστροφία, υπογραμμίζοντας ότι το προσωπικό agility είναι μια νοοτροπία, με την οποία είσαι ικανός, κατανοείς, προσαρμόζεσαι και αναμένεις την αλλαγή. Ταυτόχρονα επεσήμανε πως οι νεότερες γενιές είναι πιο ανοικτές στην αλλαγή, επιδιώκοντας να είναι η καλύτερη έκδοση του εαυτού τους. Τόνισε επίσης τη σχέση μεταξύ ευελιξίας και μάθησης.

Οι προσωπικές της συμβουλές εστιάζονται στα εξής:

  • Discover your purpose
  • Learn – Unlearn – Relearn
  • Rest – Reset – Reengage
  • Experiment – Fail – Retry – Succeed
  • Observe – Have open horizons

 

Στη συνέχεια οι νέοι χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας και μέσα από βιωματικά-διαδραστικά sessions είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα τη σημασία της συνεργασίας, ώστε να παράγουν με αποδοτικότερο τρόπο το ζητούμενο που είχε το κάθε τραπέζι εργασίας.

Στο panel που ακολούθησε η Μαρία Πατακιούτη, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπων και Κουλτούρας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Philip Morris International (PMI), συμπλήρωσε τη σημασία της ευελιξίας, αναγνωρίζοντας το κόστος της, ενώ τόνισε την ανάγκη να παραμείνουμε πρωτοπόροι στις εξελίξεις και να εξοπλίσουμε το ανθρώπινο δυναμικό με τις απαραίτητες δεξιότητες. Ο Δημήτρης Πανόπουλος PHDc, Επικεφαλής Τμήματος Ανάλυσης Πολιτικών Αγοράς Εργασίας, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εμβάθυνε στην εξέλιξη των οργανισμών, ειδικά στην αυξανόμενη ένταξη του δημοσίου τομέα με την τεχνολογία, ορίζοντας την ευελιξία ως συνδυασμό εμπιστοσύνης και ευελιξίας που είναι αναγκαία για την επίτευξη στόχων ομάδας. Η Λάρα Κάλφα Group HR Director, Famar,  συζήτησε την εξέλιξη των στόχων στις εταιρίες που υιοθετούν τη μεθοδολογία OKR και την αλλαγή στις δομές των συναντήσεων, εστιάζοντας στις τρέχουσες προκλήσεις και την ανάγκη για ταχεία προσαρμογή. Τέλος, η Μυρτώ Ξανθοπούλου Non-profit Consultant και Board Member, WWF Ελλάδος, τόνισε την ταχεία εξέλιξη στον μη κερδοσκοπικό τομέα, επικεντρώνοντας στην προσανατολισμένη στους στόχους προσέγγιση και στην ανάγκη για ευελιξία εντός δομημένων πλαισίων. Παράλληλα τόνισε την σημασία της συμπερίληψης της Κοινωνίας των Πολιτών, με τις ιδιαιτερότητες και την ξεχωριστή σημασία της, σε αυτή τη σημαντική συζήτηση για το agility οργανώσεων και επιχειρήσεων. Συνολικά, οι συζητήσεις εστίασαν στην κρίσιμη και μεταβαλλόμενη σημασία της ευελιξίας, στη θέση στόχων βασισμένων σε δεδομένα και στην ανάγκη για ένα δομημένο αλλά ευέλικτο πλαίσιο για να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά σε ένα διαρκές μεταβαλλόμενο και αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον.

 

More Information

Frosso Paneta, f.paneta@amcham.gr, 210 6993559 ext.27

Sofia Chaidogiannou, s.xaidogiannou@amcham.gr, 210 6993559 ext.26

SPONSOR