Την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και τις επιτροπές Leadership και Women in Business, η ψηφιακή εκδήλωση “Advancing Women Leaders”.

Στην εκδήλωση, η οποία απευθυνόταν σε γυναίκες νεαρής ηλικίας, σε φοιτήτριες και νέες εργαζόμενες, παρουσιάστηκαν “Τα 7 Εμπόδια στην Εξέλιξη της Καριέρας των Γυναικών”, τα οποία καλούνται να ξεπεράσουν ώστε να καταφέρουν να ανέλθουν σε ανώτερες διοικητικές θέσεις.  H Έφη Σταυροπούλου, Partner, Executive Coach, Linkage Ελλάδας, αναφέρθηκε στα 7 (+1) εμπόδια που συναντούν οι γυναίκες αλλά και στις ικανότητες που πρέπει να αναπτύξουν για να τα  ξεπεράσουν. Ένα από τα βασικά εργαλεία για την ανάπτυξη αυτών των ικανοτήτων είναι η αυτοπεποίθηση και το πώς μπορούν οι γυναίκες να πιστέψουν περισσότερο στον εαυτό τους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν έρευνες σύμφωνα με τις οποίες, οι γυναίκες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της πανδημικής κρίσης, καθώς περισσότερες από δύο εκατομμύρια αναμένεται να εγκαταλείψουν άμεσα το εργατικό δυναμικό. Μέσα στο 2020, το ποσοστό των γυναικών που έχασαν τις δουλειές τους, αυξήθηκε σε σχέση με αυτό των ανδρών, ενώ μία στις τέσσερις σκέφτονται σοβαρά να προχωρήσουν σε αλλαγή καριέρας. Ακολούθησε διαδραστικός διάλογος, κατά τον οποίο οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και έδωσαν απαντήσεις για την μείωση του ποσοστού εκπροσώπησης των γυναικών στην ιεραρχία των επιχειρήσεων, το οποίο έχει σημειώσει ραγδαία πτώση.

Ο Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού  Επιμελητηρίου, δήλωσε: “ Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου οι έννοιες του Diversity και του Inclusion, αποτελούν μια συνθήκη στην οποία όλοι πρέπει να ενσκήψουμε, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσει μια καθ’ ολοκληρίαν πραγματικότητα. Σε αυτή τη συνθήκη η γυναικεία προσωπικότητα παίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο.  Ρόλο ουσιαστικό και εποικοδομητικό. Έναν ρόλο όμως, ο οποίος για να κατακτηθεί έχει περάσει από εμπόδια και δυσκολίες, έχει αντιμετωπίσει αναχρονιστικές και παρωχημένες αντιλήψεις και πολλές φορές έχει παλέψει με εσωτερικές ανασφάλειες Η πρόοδος και η εξέλιξη των γυναικών δεν είναι μια επίτευξη μόνο για τις ίδιες τις γυναίκες, αλλά ένα ηχηρό μήνυμα συνολικά προς τις νεότερες γενιές, ώστε να διεκδικήσουν ισότιμα τις ευκαιρίες για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς προκαταλήψεις, συνολικά.”.

Ο Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ανέφερε: “Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, μέσα από μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, πρεσβεύει και προβάλλει το κεντρικό μήνυμα για πρόοδο και ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις ανθρώπινες αξίες. Αυτό σημαίνει ευκαιρίες για όλους, αλλά και ισότιμες προοπτικές εξέλιξης για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Επιχειρήσεις και Οργανισμοί ως μικρές κοινωνίες που είναι πρέπει και οφείλουν να ενστερνιστούν αυτές τις αξίες και να παρέχουν τις ίδιες δυνατότητες και ευκαιρίες ανέλιξης. Η ανάληψη ηγετικών θέσεων πρέπει να βασίζεται σε αξιοκρατικά κριτήρια που δεν έχουν να κάνουν με το αν ο υποψήφιος είναι άνδρας ή γυναίκα”.

Ο Αρτέμιος Μυρόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ηγεσίας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επεσήμανε: “Στον επιχειρηματικό χώρο, οι γυναίκες κατέχουν πάρα πολλές θέσεις στο μεσαίο management, μέχρι ενός επιπέδου στην ιεραρχία, αλλά σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων και γενικής διεύθυνσης οι γυναίκες εξαφανίζονται. Πέφτει δραματικά το ποσοστό συμμετοχής τους“.

Η Μυλαίδη Στούμπου, Πρόεδρος Επιτροπής Women in Business, Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου & Διευθύντρια Ανάπτυξης Δικτύου Συνεργατών, CEE Microsoft Corporation, υπογράμμισε: “Η Επιτροπή Women in Business του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου έχει σαν αποστολή την αποδοχή της διαφορετικότητας στο χώρο εργασίας, την εστίαση στη συμπερίληψη, και την ενίσχυση της επιρροής τους σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων είναι ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση και η συμμετοχή μας σε ανοικτές συζητήσεις όπως η σημερινή στοχεύει στο να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες όπου οι γυναίκες θα νιώθουν δυνατές και έτοιμες να διεκδικήσουν το μέλλον τους, θα ακούγεται η φωνή τους, θα αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους, θα έχουν τη δύναμη να λάβουν αποφάσεις στον προσωπικό, επαγγελματικό και κοινωνικό τους χώρο, θα έχουν ευκαιρίες προσωπικής κι επαγγελματικής ανάπτυξης”.

Η Μαριάννα Πολιτοπούλου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΝΝ Hellas  δήλωσε: “Έχω την τύχη να εργάζομαι για την ΝΝ, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική πολυεθνική εταιρεία στην Ελλάδα, μεγάλη πρέσβειρα της γυναικείας ηγεσίας και της συμπερίληψης. Υπάρχουν εταιρείες και φορείς που ασχολούμαστε με αυτό για πολλά χρόνια και προσπαθούμε συνειδητά να προσφέρουμε ό,τι περισσότερο γίνεται, είτε την προσωπική μας εμπειρία είτε δίνοντας τα κατάλληλα κίνητρα, ώστε να δώσουμε τις ιδέες που χρειάζονται οι γυναίκες για να προχωρήσουν, με όσο πιο ασφαλή βήματα γίνεται, τη ζωή τους”.

 Ο Μανός Πανώριος, Διευθύνων Σύμβουλος, Stanton Chase Athens δήλωσε: “Στα 23 περίπου χρόνια που είμαι σε αυτή την αγορά, έχω δει χιλιάδες συνεντεύξεις υποψηφίων και έχω διαχειριστεί πάρα πολλά έργα, διαχειριζόμενος ανάγκες πελατών για να καλύψουν θέσεις  είτε με άνδρες είτε με γυναίκες, ακούγοντας προφανώς τις προτάσεις της Stanton Chase, στα επίπεδα και με βάση τα κριτήρια επιλογής που έχουν θέσει”.

 Η Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος EY Ελλάδος, Επικεφαλής Ιδιωτικού Τομέα, Επικεφαλής Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού & Συμβουλευτική Ψηφιακού Μετασχηματισμού δήλωσε τα εξής: “Έχω την τιμή και την χαρά να εκπροσωπώ μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο, την EY, η οποία πρεσβεύει διεθνώς και στην Ελλάδα, με καμπάνιες και με χειροπιαστές πρωτοβουλίες, τα θέματα της προαγωγής όχι μόνο των γυναικών αλλά και της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης”.